گزارش شمال صنعت

تداوم حواشی لایحه تجارت

تداوم حواشی لایحه تجارت به گزارش شمال صنعت لایحه تجارت باوجود اینكه بیشترین ارتباط را بخش اقتصادی جامعه دارد فقط در كمیسیون حقوقی و قضائی مجلس بررسی گردید و این باعث اعتراض كمیسیون اقتصادی و دفتر اقتصادی مركز پژوهش های مجلس شده است.


به گزارش شمال صنعت به نقل از مهر، در حالیكه لایحه تجارت، بیشترین ارتباط را با بخش اقتصادی جامعه دارد، اما در بررسی این لایحه در مجلس، تنها كمیسیون حقوقی و قضایی این لایحه را بررسی نموده است. این مورد باعث اعتراض كمیسیون اقتصادی و دفتر اقتصادی مركز پژوهش های مجلس شده است.

حدود دو ماه پیش بود كه ۳۲۹ ماده از كتاب اول لایحه تجارت، در مجلس شورای اسلامی تصویب گردید. این لایحه در سال ۱۳۸۴ توسط دولت وقت به مجلس واگذار گردید، اما به علت حجم بالای آن، در طول این سال ها هیچ گاه در صحن مجلس به رای گذاشته نشد. تا اینكه در اواخر مرداد ماه سال ۹۸ در دستور كار مجلس قرار گرفت. عدم نظرخواهی از اقتصاددانان و فعالین اقتصادی همچون مسائلی است كه اعتراض تمامی اقشار اقتصادی را به دنبال داشت. علی مروی، استاد دانشگاه علامه طباطبائی و رئیس اندیشكده حكمرانی شریف اعتقاد دارد، قانون تجارت در نظام اقتصادی اصلی ترین قانون است اما در تدوین این لایحه، اقتصاددان و فعالین اقتصادی مشاركت چندانی نداشته اند. اقتصاددانان طرف مشورت قرار نگرفته اند طبق اظهار نظر مسئولین مركز پژوش های مجلس شورای اسلامی، تدوین كنندگان لایحه تجارت، حتی دفتر اقتصادی مركز پژوهش های مجلس را هم در تدوین متن آن دخالت نداده اند. در همین ارتباط، حسینی، عضو بخش اقتصادی مركز پژوهش های مجلس شورای اسلامی هم اظهار داشت: راهبری لایحه تجارت باید با اقتصاددانان باشد در صورتی كه در تشریفات رسیدگی به این لایحه این مساله را نمی بینیم و حقوق دانان راهبری آنرا بر عهده گرفته اند. وی همچنین، اضافه كرد: این لایحه گزارش های پشتیبان اقتصادی و حقوقی می خواهد و احتیاج به مطالعات تطبیقی اقتصادی با دیگر كشورها دارد، اما اثر اقتصادی اصلاحات در لایحه تجارت مشخص نمی باشد. به تدوین كنندگان و مجلس پیشنهاد شده كه بررسی آن در كمیسیون متوقف شود تا پس از تشكیل مجلس دوره بعدی در مورد آن تصمیم گیری شود.

اعتراض كمیسیون اقتصادی به نحوه بررسی لایحه تجارت اما مشاركت نكردن اقتصادی ها برروی لایحه تجارت به همین جا متوقف نمی گردد بلكه كمیسیون اقتصادی مجلس هم اعتقاد دارد نباید لایحه ای كه به این اندازه در اقتصاد، حائز اهمیت می باشد صرفا در كمیسیون حقوقی بررسی شود در این زمینه، محمد پورابراهیمی، عضو كمیسیون اقتصادی مجلس اعتقاد دارد، كمیسیون محوری این لایحه، باید كمیسیون اقتصادی در نظر گرفته می شد. این اشكالی است كه در بررسی این لایحه وجود دارد اگر این اتفاق می افتاد، ایرادات اقتصادی آن برطرف می شد. سید حسن حسینی شاهرودی، سخنگو كمیسیون اقتصادی هم بیان كرده كه، برروی این لایحه كار اقتصادی انجام نشده و گرچه در حوزه حقوقی اصلاحات خوبی انجام شده اما در حوزه اقتصادی باید كامل شود اگر جهت بررسی این لایحه كمیسیون ویژهای تشكیل میشد بطور قطع نتیجه بهتری هم حاصل می شد. تصویب سریع، نخستین نقد جدی مجلسی ها به لایحه تجارت فارغ از مشاركت یا عدم مشكارت اقتصادی ها در تدوین این لایحه، انتقاد دیگری كه از همان روزهای اول تصویب در مجلس شنیده می شد، سرعت عجیب و خارق العاده تصویب این لایحه در صحن مجلس بود،
به نحوی كه در عین ناباوری و درحالی كه گاهی برای هر ماده قوانین كم اهمیت تر، بررسی های دقیق و موشكافانه تری صورت می گیرد، در یك جلسه مجلس، ۱۰۶ ماده آن تنها در دو ساعت و چهل دقیقه به تصویب رسید. به عبارت دیگر در هر یك و نیم دقیقه، یك ماده این لایحه توصیب شده است. تصویب هر ماده در یك دقیقه و نیم! در اینباره، حجت الاسلام و المسلمین علیرضا سلیمی، عضو كمیسیون آموزش مجلس، اظهار داشت: بنای هیأت رئیسه این است كه اجازه طرح مسائل را به نمایندگان ندهد؛ در تصویب این لایحه، به نحوی عمل شد كه اگر یك ربات هم جای نماینده ها بگذارند، همین كار را انجام می دهد؛ در صورتی كه برخی نمایندگان نسبت به این مورد تذكر دادند، اما فعلاً گوش شنوایی در مجلس وجود ندارد و حق نمایندگان در حال تضییع شدن است. حال سوال اصلی اینجاست كه چگونه قانونی به این اهمیت، بدون نظرخواهی از اقتصاددانان كشور، در صحن مجلس تصویب می شود و بدون اعتراض قابل توجهی از جانب نمایندگان با این سرعت به تصویب می رسد. انتظار می رود مجلس، لایحه را تا مجلس بعدی متوقف نماید تا به اندازه كافی برروی آن كار كارشناسی صورت بگیرد.

1398/08/03
22:36:33
5.0 / 5
5150
تگهای خبر: اقتصاد , تجارت , تشریفات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳
ShomalSanat شمال صنعت

shomalsanat.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شمال صنعت محفوظ است

شمال صنعت

صنعت شمال کشور