در گفت وگو با شمال صنعت عنوان شد
یکجانبه گرایی ترامپ به سود چین تمام می شود
به گزارش شمال صنعت، یک استاد اقتصاد اظهار داشت: بی گمان اعتماد جهانی به آمریکا در دولت جدید ترامپ مانند دولت اول او کاهش خواهد یافت چونکه او حتی برای متحدان آمریکا نیز شاخ و شانه کشیده و سیاست یکجانبه گرایانه وی می تواند به سود کشورهایی مثل چین تمام شود.
وحید شقاقی - اقتصاددان - در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اقدامات اخیر ترامپ در عرصه اقتصاد جهانی بعد از روی کار آمدن وی به عنوان رییس جمهوری جدید آمریکا اظهار داشت: برخلاف برخی که معتقد بودند ترامپ دور دوم متفاوت از ترامپ دور اول خواهد بود، اما رفتارهای دو هفته اخیر وی کاملا نشان میدهد که ترامپ، همان ترامپ دوره اول است. زمانی که او در عمل بر مسند قدرت نشست، روش وی همان روش تحقیر و استفاده از ابزار زور بود که این مساله را از کانادا آغاز کرد و به نخست وزیر کانادا به عنوان متهد خود گفت؛ کانادا یکی از ایالات های آمریکا است و او نهایتاً می تواند فرماندار یکی از ایالت های ما باشد و در مرحله بعد کانادا را تهدید تعرفه ای کرد.
وی اضافه کرد: ترامپ همین اقدامات را با درجه ای کمتر مقابل مکزیک اعمال کرد و سپس حتی با متحدان دیرینه خود یعنی اروپا با همان ادبیات صحبت کرد و گفت آنها باید هزینه ما را پرداخت کنند؛ چونکه از تعرفه کم آمریکا سواستفاده کرده اند و باید تابع تعرفه های ما باشند و اگر به شروط آمریکا پایبند نباشند از ابزار تعرفه استفاده می نماییم. متعاقبا به سراغ روسیه و چین رفت و در ایام اخیر شاهد بودیم که باردیگر روسیه را نیز تهدید کرد و برخی تحریم های جدید را مقابل آنها اعمال کرد. همین طور با چین نیز با همین ابزار اعمال زور و تحقیر رفتار کرده است.
این اقتصاددان در ارتباط با رفتار ترامپ نسبت به ایران نیز اشاره کرد: با عنایت به سابقه دیرینه و نگرشی که ترامپ نسبت به ایران دارد، وی در ایام اخیر یک یادداشت اجرائی با محوریت تشدید تحریم ها مقابل ایران را امضا کرد. او در عمل خودرا به عنوان یک فرد صلح طلب مطرح می کند اما آن یادداشت اجرائی یک سند سختگیرانه مقابل ایران است. شروطی که او برای ایران مطرح کرده از مسایل هسته ای و موشکی گرفته تا مسایل منطقه ای را شامل می شود و در عمل همان شروطی است که پامپئو در دولت قبلی ترامپ، مطرح کرده بود.
شقاقی اظهار داشت: این رفتار یک رویکرد کاملا سختگیرانه با همان روال قدیم با محوریت صفر کردن صادرات نفت ایران است. من در چند ماه اخیر همین مسئله را به مقامات و مسئولان اقتصادی کشور، هشدار دادم. با اینحال و گذشته از ترامپ، امروز ما در درون اقتصاد کشور نیز، ضعیف عمل می نماییم، به عبارتی هم تعلل و تاخیر وجود دارد و هم بموقع عمل نمی نماییم و اقدامات پیشگیرانه بموقع محقق نمی گردد.
وی اضافه کرد: بعنوان مثال بحث اقتصاد مقاومتی در دولت قبل بصورت کامل تعطیل شد. با اینحال در دولت های گذشته تا حدودی این سیاست اجرا می شد اما متاسفانه در دولت گذشته ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به کلی منفعل شد و موجب شد حتی تعدادی از فرصت های تاریخی را از دست دادیم و در ماه های اخیر نیز با حوادثی همچون شهادت رییس جمهوری سابق و برگزاری انتخابات روبرو بودیم در صورتیکه یادداشت اجرائی ترامپ نشان میدهد که تیم آمریکایی حداقل ماه ها بر روی آن کار کرده است اما ما خودرا برای شرایط روی کار امدن ترامپ آماده نکردیم.
سیاست یکجانبه گرایی ترامپ
این استاد اقتصاد اشاره کرد: اما در مجموع، جهان ترامپ را شناخته است و این واهمه هم در میان رهبران کشورهای مختلف در ارتباط با ترامپ وجود داشته است. البته وجود ترامپ به سود تعدادی از کشورها تمام می شود چونکه رویکرد مدیریت هوشمندانه و پشت پرده آمریکا را به هم می زند. دموکرات ها بطور معمول رویکرد مدیریت پشت پرده، هماهنگی و اجماع داشتند؛ اما ترامپ قلدر مابانه و عملکرد تک روی دارد که در عمل موجب می شود تعدادی از کشورها مثل چین از این رویکرد یکجانبه گرایانه ترامپ به سود خود برای همراهی با جهان بهره گیرند و بگویند که چنین آمریکایی حتی برای هم پیمانان و متحدان اروپایی آن قابل اعتماد نیست چونکه درحال شاخ و شانه کشیدن برای همه جهان و حتی متحدان خود است.
شقاقی در آخر اظهار داشت: با توجه به این که جهان در چهار سال آینده با این شخصیت روبرو خواهد بود ما نیز باید از قبل خودرا برای این مساله آماده می کردیم و رویکرد و مناسبات اقتصادی خودرا تغییر می دادیم. اما بی گمان اعتماد جهانی به آمریکا مانند دوران اول ترامپ کمتر می شود. در دوره اول نیز، ترامپ هیچوقت نتوانست اجماع اروپا را برای سیاستهای آمریکا به دست آورد در صورتیکه بایدن توانست این اجماع را کسب کند. ترامپ چندبار کوشش کرد تا اجماعی مقابل برخی کشورها همراه با اروپا بوجود آورد که موفق نشد. دلیل آن نیز روشن است چونکه رویکرد او برای همه جهان مشخص است. اما هرچه باشد ترامپ تا چهارسال آینده بر روی کار است و ما نیز باید خودرا با این شرایط تطبیق دهیم.
منبع: شمال صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب