قیمت آلومینیوم در بورس ایران بالاتر از بورس لندن
به گزارش شمال صنعت، عضو انجمن سیم و کابل اظهار داشت: وضعیت عرضه و قیمت مواد اولیه در بورس به قدری نامناسب شده که تولیدکنندگان را با مشکلات اساسی مواجه کرده است.
به گزارش شمال صنعت به نقل از مهر، علیرضا معتمدرسا نایب رییس انجمن صنفی تولیدکنندگان سیم و کابل امروز در نشست خبری اظهار داشت: صنعت سیم و کابل یک صنعت زیرساختی است.
وی اضافه کرد: مواد اولیه صنعت ما مس، آلومینیوم، پلیمر و… است اما ظرف یک سال گذشته چالش های زیادی برای تأمین مواد اولیه داشته ایم. از سویی دیگر سومین سالی است که قطعی برق را تجربه می نماییم.
معتمدرسا اضافه کرد: وضعیت تأمین مواد اولیه به قدری مشکل ساز شده که قراردادهایی که نیاز ملی شمرده می شود امکان اجرایی و تأمین شدن ندارند. در واقع امکان تولید وجود دارد اما تأمین مواد اولیه با چالش روبرو است.
وی افزود: در واقع کارخانه ها ۲ تا ۲.۵ روز برق ندارند و روزی که برق دارند توان تأمین مواد اولیه را ندارند.
این مقام صنفی اظهار داشت: بعنوان نمونه در حوزه مس، رقابتهای عجیبی در بورس به سبب تفاوت قیمت وجود دارد. از سویی دیگر محدودیت برای میزان خرید می گذارند و بورس اجازه خرید بیشتر از یک سقفی را نمی دهد.
وی اضافه کرد: سیاستگذاری هایی که در حوزه عرضه مفتول مس، آلومینیوم و پلیمرهای مورد نیاز صنایع صورت می گیرد امکان تولید را سلب کرده است؛ همینطور قیمتها به سبب رقابت بالا در بورس هر هفته گران می شود و حتی در مواردی قیمتها ۲۰ درصد -در حدود ۱۰۰ هزار تن- رقابت خورده است.
نائب رئیس انجمن صنفی سیم و کابل اضافه کرد: صنایع مس یک زمانی هفته ای ۴ هزار تن کاتد عرضه می کرد اما امروز به 3000 تن رسیده است.
معتمدرسا اشاره کرد: در خرید مواد اولیه دو محدودیت داریم؛ یک سقف را وزارت صمت گذاشته که هر چقدر بیشتر تولید کنید می توانید مواد بخرید و بعد بورس کالا بر مبنای میزان عرضه مواد اولیه، سقف تعیین می کند اما دلالان حضور پررنگی در خرید این مواد دارند.
وی اشاره کرد: خواهان عرضه درست مواد اولیه حال با هر قیمتی هستیم چونکه شرکت ها باید بتوانند برای حداقل یک ماه آینده خود برنامه ریزی کنند. متاسفانه هم اکنون شرکت ملی مس کمترین همکاری را با صنایع سیم و کابل دارد.
این مقام صنفی در رابطه با نیاز سالانه مواد اولیه صنایع سیم و کابل اظهار داشت: ۶۰ تا ۷۰ هزار تن نیاز سالانه صنایع سیم و کابل -به مواد اولیه- است.
معتمدرسا اشاره کرد: تفاوت نرخ ارز بین بازار آزاد و مرکز مبادله در جیب دلال می رود و تولیدکننده هیچ منفعتی نمی برد.
وی اشاره کرد: ظرفیت تولید سیم و کابل بیشتر از ۳ تا ۴ برابر نیاز کشور است.
معتمدرسا با تأکید بر ضرورت ممانعت از تولید سیم و کابل غیر مجاز اظهار داشت: قوانین وجود دارد ولی مجریان قانون در سازمان های مختلف همچون سازمان استاندارد و تعزیرات نظارت های کافی را ندارند.
این مقام صنفی با یادآوری این که سیم و کابل غیر مجاز به شبکه برق فشار وارد می کند، اضافه کرد: باید متولیان امر دراین خصوص ورود کرده و جلوی تولید غیرمجاز و کارخانه های زیرپله ای را بگیرند. عرضه سیم و کابل غیر مجاز در بازار لاله زار زیاد شده است به شکلی که در ویترین مغازه ها به شکل آشکار با قیمت پایین عرضه می شود.
به گفته نایب رییس انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان سیم و کابل، در ۲ سال قبل ۱۵۰ میلیون متر در اختیار خودروسازان برای تأمین برق خودرو اختصاص می دادیم که سال جاری به ۶۰ میلیون متر کم شده است که به خاطر تصمیم ها و محدودیت ها در عرضه است.
معتمد رسا در رابطه با قاچاق معکوس هم اظهار داشت: وزارت صمت بر مبنای پروانه بهره برداری برای هر واحد سهمیه تعیین کرده اما هیچ گونه نظارتی نمی کند که اصلاً واحدها تولید دارند یا فعالیتی می کنند در صورتی که از قبض برق یا میزان تولید و صدور فاکتور خیلی راحت می تواند به نتیجه برسد همین واحدها و دلالان خیلی راحت می آیند از بورس کالا خرید می کنند و قیمت مصنوعی ایجاد می کنند و با قراضه کردن مس و صادرات قانونی و غیر قانونی آن با ارز حاصل از آن موبایل و قطعه خودرو وارد می کنند.
فروش آلومینیوم در بازار آزاد
در ادامه این نشست محمدرضا صومعی عضو انجمن تولیدکنندگان سیم و کابل در رابطه با تأمین آلومینیوم اظهار داشت: سهمیه ای که برای شرکتهای آلومینیوم درنظر گرفتند ۱۵ درصد مقدار مصرف دو سال قبل -از طریق بهین یاب- است. همین مساله سبب شده که ۶۰ تا ۷۰ درصد نیاز خویش را از راه بازار آزاد با ۱۰ تا ۲۰ درصد قیمت بالاتر بخریم.
این مقام صنفی افزود: وزارت صمت اصلاً به این مورد رسیدگی نیم کند که شرکت ها چه میزان تولید می کنند و چه میزان مواد اولیه می خرند. مواد اولیه ای که سر از بازار آزاد در می آورد را کسانی می خرند که تولید ندارند اما مواد اولیه را می خرند و با قیمت های بالاتر در بازار می فروشند.
وی اضافه کرد: وزارت صمت در جواب انتقادات می گوید دستگاه ذوب بیاورید تا سهمیه بالا رود؛ این دستگاه بین ۶۰ تا ۷۰ میلیارد هزینه دارد و فقط ۳ روز در ماه قابل استفاده می باشد. این یک پیشنهاد غیراقتصادی است.
صومعی افزود: درخواست ما از وزارت صمت اینست که وضعیت خرید مواد اولیه و تولید واحدها را بررسی کند و آمار را راستی آزمایی کند. ۴ سال است این سیستم نامناسب درحال اجراست.
وی اضافه کرد: در هر هفته ۷ هزار تن آلومینیوم در بورس عرضه می شود اما زمانیکه قیمت بر اساس پایه است عرضه را مثلا تا حدود ۴ هزار تن کم می کنند که همین مساله مشکل عدیده ای در قیمت به وجود می آورد و به شکل فزاینده قیمت را بالا می برد.
این مقام صنفی اشاره کرد: ۴۰ درصد تولید مواد اولیه آلومینیوم وابستگی مستقیم به برق دارد و با توجه بره قیمت پایین برق در ایران، شرکتهای تولیدکننده آلومینیوم نهایت سود را می برند به شکلی که ۳۶ درصد سود خالص نصیب این شرکت ها می شود. شرکت ها برای خرید هر کیلووات برق ۳۰۰ تومان می پردازند!
صومعی اضافه کرد: در یک سال گذشته قیمت آلومینیوم ۲ برابر شده است که همین مسایل قیمت نهائی را حتی تا ۴۰ درصد هم بالا می برد.
عضو انجمن سیم و کابل در رابطه با دزدی برق هم اظهار داشت: دزدی های برق از کابل های مسی قدیمی می شود و دولت درنظر دارد کابل های قدیمی را جمع کند و کابل های آلومینیومی نصب کند.
ترکیه جای ما را در بازارهای صادراتی گرفت
وی در رابطه با صادرات سیم و کابل اشاره کرد: امکان صادرات داریم اما به قدری قیمت مواد اولیه را بالا می برند و عرضه نامناسب است اما بازارهای صادراتی را از دست داده ایم و کشوری مانند ترکیه بازار را از دست ما گرفته است.
این مقام صنفی اظهار داشت: آلومینیوم گران تر از بورس لندن در داخل فروخته می شود.
عرضه نامناسب پلیمر در بورس
در ادامه این نشست، سعید قاسمی عضو انجمن سیم و کابل هم اظهار داشت: پلیمر مربوطه برای تولید سیم و کابل در داخل تولید نمی شود و توجیه اقتصادی برای واردات هم ندارد ازاین رو کیفیت سیم و کابل داخلی چندان قابل قبول نیست.
وی اضافه کرد: در آذر ماه سال جاری محدودیت خرید برای خرید پی وی سی در بورس ایجاد کردند که این امر منجر به افزایش رقابت ۲۵ تا ۳۰ درصدی شد.
قاسمی اضافه کرد: تداوم این روند منجر به توقف واحدهای تولیدی و کاهش نیروهای کار می شود.
وی تصریح کرد: متاسفانه پتروشیمی ها شیطنت می کنند و طوری بازار را مهندسی می کنند که بازار را در اختیار بگیرند و هیچگاه با قیمت پایه محصول خویش را عرضه نمی کنند بلکه با کاهش عرضه قیمتها را مدیریت می کنند. امروز قیمت دلاری کشف شده برخی محصولات پتروشیمی در بورس کالا حتی بیشتر از بازار آزاد است.
قاسمی اظهار داشت: در حالیکه قیمت جهانی پی وی سی در بازارهای جهانی ثابت یا کاهشی بوده در بورس کالا هر هفته افزایش داشته است از طرف دیگر برای دور زدن ممنوعیت صادرات پی وی سی این محصولات را با اضافه کردن مقداری رنگ یا فیلر و تعویض بسته بندی به اسم کامپند صادر می کنند در حالیکه بازار داخلی تأمین نشده است.
منبع: shomalsanat.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب