اوپک پلاس در رویای آینده ای با روسیه
به گزارش شمال صنعت پیمان مدیریت بازار نفت اوپک با روسیه و ۹ تولیدکننده دیگر هم پیمان این گروه در ماه سپتامبر با اجرای آخرین مرحله تسهیل محدودیت عرضه و بازگشت به سطح تولید قبل از دوران پاندمی کووید، تمام می شود.
به گزارش شمال صنعت به نقل از ایسنا، شنیده ها از آن حکایت می کند اوپک پلاس که از مزایای قیمتهای بالاتر نفت بهره مند شده، مایل است این همکاری ادامه پیدا کند. اما اینکه اتحاد تولیدکنندگان نفت به چه شکل خواهد ماند و چطور فعالیت خواهد کرد، باید منتظر ماند و دید چونکه جریان های نفت همچنان درحال وفق یافتن با تحولات جنگ روسیه و اوکراین و عدم سرمایه گذاری در ظرفیت تولید هستند که مانع تلاش ها برای احیای تولید در خیلی از کشورها همچون اعضای مختلف اوپک پلاس شده اند.
فقط یک مبحث قطعی به نظر می رسد: روسیه بعنوان سومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان، همچنان نقش محوری ایفا خواهد کرد؛ حتی اگر بر سر جنگ در اوکراین، توسط کشورهای غربی طرد و منزوی شده باشد.
نمایندگان اوپک پلاس می گویند مذاکرات غیررسمی برای مشخص شدن آینده اوپک پلاس شروع شده است و مذاکرات رسمی احیانا در هفته های آینده جدیت پیدا می کند.
یک منبع مطلع به اس اند پی گلوبال کامادیتی اینسایتس اظهار داشت: در قالب اوپک پلاس، مطمئنا روسیه مشارکت خواهد داشت. در این بین، نمایندگان می گویند مادامی که قیمتها نسبتا ثابت بمانند، انتظار دارند این گروه در راه تسهیل تدریجی محدودیت عرضه و افزایش تولید ماهانه ۴۳۲ هزار بشکه در روز بماند که این مورد شامل نشست دوم ژوئن وزیران برای تصمیم گیری درباره تولید ژوییه خواهد بود.
مقامات اوپک پلاس تاکید دارند که بازار نفت متوازن مانده و هیچ نشانه ای از کمبود عرضه نفت با وجود تقاضای جهانی مطلوب و تحریم نفت روسیه دیده نمی گردد. این تولیدکنندگان عدم وجود ظرفیت کافی پالایشی در سرتاسر جهان به همراه مسائل ژئوپلیتیکی را عامل افزایش شدید قیمتهای بنزین و دیزل می دانند.
ادوارد بل، مدیر ارشد مسائل اقتصادی بازار در شرکت اماراتی ان بی دی در اینباره اظهار داشت: شرایط بازار همچنان عرضه بیشتری را می طلبد، اما تا وقتی که اوپک پلاس به عوامل بنیادین متمرکز شده است، قیمتهای نفت همچنان روی محدودیت عرضه حساب می کنند که به معنای استمرار قیمتهای بالا و پرنوسان است.
اعتبار اوپک پلاس
با این حال از این پس سهمیه ها باید تغییر کرده یا حتی حذف شود. خیلی از کشورها نشان داده اند که تا چه حد ظرفیت تولید دارند و روسیه اذعان کرده که تولیدش به علت تحریمهای غربی امکان دارد حدود هشت درصد کاهش پیدا کند.
طبق تحلیلی که توسط اس اند پی گلوبال مشاهده شده است، این گروه در آوریل ۲.۶ میلیون بشکه در روز کمتر از هدف تعیین شده، نفت تولید کرد.
کمیل الحرمی، تحلیلگر نفتی کویتی اظهار داشت: این کمبود تولید به اعتبار این گروه بعنوان تولیدکنندگان بزرگ تاثیرگذار، لطمه زده است و توافق عرضه بعدی اوپک پلاس باید به آن رسیدگی کند. اوپک قابل اطمینان نیست و به تعهداتش برای تأمین بازار نفت عمل نمی نماید. آنها افزایش ماهانه تولید را وعده می دهند اما پارسال از رسیدن به اهداف تولیدشان ناکام ماندند. چه بر سر فداکاری آنها برای ثبات بازار نفت آمده است؟
اس اند پی گلوبال پیشبینی می کند تقاضا برای نفت اوپک پلاس دو میلیون بشکه در روز بالاتر از تولید پیشبینی شده این گروه در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۲ و ۱.۲ میلیون بشکه در روز بالاتر از سه ماهه چهارم خواهد بود و تنها در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۳ تقاضای فصلی پایین تر و رشد تولید خارج از این گروه، تقاضا برای نفت این گروه را کمتر از تولید پیشبینی شده، خواهد نمود.
اما احتمال احیای توافق هسته ای ایران، دامنه و اجرای ممنوعیت اتحادیه اروپا ضد نفت روسیه، احتمال شیوع واریانت های بیشتر کووید ۱۹ و واکنش تقاضای جهانی برای نفت به قیمتهای بالای پایدار، در بین عواملی هستند که وزیران اوپک پلاس باید بررسی نمایند.
بعضی از نمایندگان اظهار کردند: تحریمها امکان دارد سبب شود روسیه مانند سایر اعضای تحت تحریم شامل ایران و ونزوئلا، خواهان معافیت از سهمیه تولید شود با این وجود هنوز چنین درخواستی مطرح نشده است.
روسیه بدون سهمیه تولید که تولیدش در آوریل ۹۰۰ هزار بشکه در روز کاهش پیدا کرد، امکان دارد از نظر مدیریت بازار، فایده چندانی برای اوپک پلاس نداشته باشد اما وزین بودن، سبب شده است روسیه شریکی باشد که سران اوپک پلاس خواستار حفظ آن هستند.
مذاکرات درباره سهمیه تولید، اغلب به صحنه زورآزمایی تبدیل می شود که در آن کشورها حاضر نیستند هیچ محدودیتی برای ظرفیت تولیدشان بپذیرند یا هیچ گونه سهم بازاری به رقیبانشان واگذار کنند.
بر اساس گزارش پلاتس، عربستان سعودی و امارات متحده عربی که دو عضو صاحب بیشترین ظرفیت مازاد تولید جهانی در اوپک پلاس هستند، نفوذ بیشتری پیدا خواهند کرد. هر دو کشور سرمایه گذاری زیادی در توسعه بخش بالادستی انجام داده و بودجه شان را با بهره گیری از ذخایر نسبتا کم هزینه، تقویت کرده اند. اما امتناع آنها از نقض سهمیه تولید برای کنترل قیمتهای نفت، سبب شده است کشورهای مصرف کننده که در راس آنها آمریکا قرار دارد، از ذخایر استراتژیک خود بهره برداری کنند. وزیران کشورهای گروه هفت به تازگی از اوپک خواستند برای رفع کمبود جهانی انرژی که نتیجه حمله روسیه به اوکراین بوده است، مسئولانه عمل کند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب